Rumah ni memang xpernah xada buah2an.. Pelbagai jenis usah ditanyakan.. Family pon pemakan tegar buah2an. Namun perkara yang sering menjadi masalah ,jika tiada yang mengupas tiada siapa nak sentuh buah2an. Kalau kata epal tu tergolek 360 derjah maka sampai sudah begitu wajah nya unless hayat dia dimurnikan oleh emak kita. Emak je yang rajin mengupaskan buah2an kt uma ni ( kite nak manja jer sebab da 10 tahun idop berdikari di negeri orang, xsalah kan? Bhahahahh). So harini berbalik pada topik semasa kita fokus pada si jambu air itu.
Operasi pemurnian dimulakan dengan sesi pembersihan dan pengupasan si jambu air.. Gebu nya tangan mak kite.. :p ... Humbankan si jambu dalam pinggan santek..
Haa next step kite tabur dgn asam ni.. Asam ni guna kulit limau je awak..beli yang timbang tu kan pastu kasi blend guna blend kering sampai hancur then tabur terus atau mandikan ke atas bebuah yang dikupas itu. Rasa dia masam, manis, de masin sket..kire ckup rasa sebab kejadian asal nya tidak berubah walau kite blend die malah menyedapkan lagi bebuah..
No comments:
Post a Comment